Carinatum pectus

Pectus Carinatum

cunoscut și sub denumirea de piept în formă de carenă sau „piept de porumbel”, este o malformație toracică caracterizată prin proeminența excesivă a sternului și coastelor. Acesta este opusul Pectus Excavatum, unde pieptul este scobit spre interior. Deși poate apărea la orice vârstă, Pectus Carinatum este cel mai frecvent observat în copilărie și adolescență, perioadă în care scheletul este încă în curs de dezvoltare.

Înțelegerea Pectus Carinatum

Pectus Carinatum poate fi cauzat de o creștere excesivă a cartilajului costal, ceea ce duce la împingerea sternului spre exterior. Deși cauzele specifice rămân necunoscute, se crede că factorii genetici joacă un rol semnificativ în apariția acestei malformații. În majoritatea cazurilor, Pectus Carinatum nu afectează funcționarea inimii sau a plămânilor, dar poate avea un impact semnificativ asupra imaginii de sine și a încrederii în sine a persoanei afectate, mai ales în anii formatori.

Diagnostic și Vârsta de Corecție

Diagnosticarea Pectus Carinatum se face în general prin examinarea fizică și, la nevoie, prin imagistică medicală, cum ar fi radiografia toracică sau CT-ul pentru a evalua gradul de severitate. Deși această condiție poate fi identificată la orice vârstă, intervențiile corective sunt de obicei mai eficiente în timpul anilor de creștere rapidă, în mod ideal în perioada adolescenței.

Intervențiile timpurii sunt recomandate pentru a beneficia de elasticitatea crescută a oaselor și cartilajelor în timpul creșterii. Acest lucru permite o mai bună remodelare a pieptului. Majoritatea specialiștilor sunt de acord că cea mai bună fereastră de corecție este între 11 și 14 ani pentru băieți și puțin mai devreme pentru fete, datorită diferențelor în modelele de creștere.

Ortezele pentru Corecția Pectus Carinatum

Tratamentul principal pentru Pectus Carinatum este ortezarea. Această metodă implică purtarea unei orteze toracice personalizate, care exercită o presiune constantă asupra zonei proeminente, ajutând la remodelarea treptată a pieptului. Ortezele sunt concepute să fie ajustabile, pentru a se potrivi cu creșterea copilului și pentru a ajusta nivelul de presiune aplicat.

Ortezele trebuie purtate conform instrucțiunilor specialiștilor, adesea pentru 20-23 de ore pe zi, cu perioade scurte de pauză pentru igienă personală. Durata tratamentului poate varia de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de severitatea malformației și de cât de bine răspunde pacientul la tratament.

Avantajele și Limitările Ortezelor

Beneficiile ortezelor includ evitarea intervențiilor chirurgicale, care pot fi mai riscante și impun o perioadă de recuperare semnificativă. În plus, ortezele pot fi ajustate pentru a se potrivi nevoilor individuale ale fiecărui pacient și sunt relativ discrete, putând fi purtate sub haine.

Cu toate acestea, succesul tratamentului depinde în mare măsură de conformitatea pacientului și de purtarea corectă și consistentă a ortezei. De asemenea, pot exista cazuri în care ortezarea nu este suficientă pentru corecția completă a malformației, și atunci poate fi necesară intervenția chirurgicală.

În Concluzie

Pectus Carinatum este o condiție care, deși nu este periculoasă din punct de vedere medical, poate afecta semnificativ calitatea vieții. Diagnosticarea timpurie și intervenția pot ajuta la corectarea formei pieptului și la îmbunătățirea încrederii în sine. Ortezele reprezintă o opțiune de tratament eficientă și minim invazivă, cu condiția ca pacientul să fie angajat în procesul de tratament și să urmeze îndeaproape recomandările medicului.

Cumpără Orteză Carinatum

Evoluție pacient din Moldova în perioada 04/21 – 04/23 cu orteza Carinatum

Pectus Carinatum 04/21Pectus Carinatum 04/23
Cumpără Orteză Carinatum